Lucas Koorn en Sanne Wigt nieuwe kinderburgemeesters

In de raadsvergadering van 30 januari 2020 zijn Lucas Koorn en Sanne Wigt benoemd tot kinderburgemeester. Zij legden daartoe de ambtseed af tegenover burgemeester Maarten Divendal van de gemeente De Ronde Venen. In dezelfde vergadering nam de gemeenteraad ook afscheid van de oude kinderburgemeesters Dorinthe van de Kraats en Fabriz Kalse. waarna Dorinthe en Fabriz hun ambtskettingen omhingen bij de nieuwe kinderburgemeesters. Dorinthe en Fabrizj ontvingen als dank voor het soms wel veeleisende werk een mooie actiefoto, genomen tijdens hun werkzaamheden

Koninklijke Erepenning voor 125-jarige Abcouder IJsclub

Zaterdag 25 januari 2020 was het precies 125 jaar geleden dat de Abcouder IJsclub werd opgericht. Tijdens een receptie op Fort Abcoude werd dit jubileum gevierd met een groot aantal genodigden, die konden genieten van glühwein en hete chocolademelk. Burgemeester Maarten Divendal was verheugd het bestuur van de Abcouder IJsclub de Koninklijke Erepenning te mogen overhandigen. De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. In de ruimtes in het fort waren alle benodigde attributen voor het organiseren van een ijstocht op de plassen en sloten in de omgeving te bekijken en in de verwarmde filmzaal werden historische ijsbeelden vertoond.

    

Klik hier voor de fotoserie:

“levenslicht” een bijzondere bijéénkomst

Woensdagavond 22 januari kwamen veel belangstellenden naar ’t Markvelt voor een bijzondere bijéénkomst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de 2e Wereldoorlog, want zonder herdenken kan je geen vrijheid vieren. Leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen uit Abcoude en Baambrugge brachten allen een steen mee die één voor één werd bijgelegd bij het tijdelijke monument “Levenlicht”. Van elke school vertelde een aantal leerlingen over de Joodse mensen die in Abcoude gewoond hebben en weggevoerd zijn naar één van de concentratiekampen en nooit meer zijn terug gekeerd. Ook werden er gedichten voor gedragen. De avond werd muzikaal ondersteund en was er een performance van de jeugdtheaterschool van Marjolein Macrander.

  

Klik hier voor de fotoserie:

Baambrugge weer bereikbaar

Dinsdag 14 januari werd de gerenoveerde monumentale dorpsbrug van Baambrugge officieel geopend. De brug is gerenoveerd door lokale aannemers, waarbij ervoor gezorgd is dat de karakteristieke eigenschappen van de brug behouden zijn, maar de brug wel breder is geworden. Wethouder Kiki Hagen heeft de officiële openingshandeling verricht.

  

Zingend het nieuwe jaar in

Tijdens de  Nieuwjaarsreceptie van De Ronde Venen sprak burgemeester Divendal zijn waardering uit voor alle mensen uit de gemeente die zich vrijwillig of beroepsmatig inzetten voor de gemeente. Met een speciale dank aan alle hulpverleners zoals brandweer, politiemensen en ambulancemedewerkers voor hun tomeloze inzet. Ook de traditionele kramenmarkt kreeg weer flink wat bezoekers. Tot slot zong de burgemeester even mee met de dames van “Hollands Sentiment”die de avond muzikaal ondersteunden.

Klik hier voor de fotoserie:

Jubilea in jubileumjaar

Abcoude – Zo in de eerste week van het nieuwe jaar zijn er bij veel clubs en verenigingen natuurlijk Nieuwjaarsrecepties. Zo ook bij de Koninklijk Onderscheiden Abcouder Harmonie die dit jaar een jubileumjaar heeft. De harmonie bestaat dit jaar 120 jaar. Er is maar één vereniging in het dorp nog ouder! Voorzitter Paul Huygen blikte even terug op 2019, een jaar waarin vooral veel mooie concerten en optredens zijn gegeven. Voor dit jaar staat er ook heel wat moois op het programma. Er zal veel aandacht gegeven worden aan het 120 jarig bestaan. Een vereniging kan niet bestaan zonder leden en vrijwilligers. Zondag 5 januari werden twee leden van de drumband en 1 lid van de harmonie even in het zonnetje gezet en beloond met een mooie speld. Kevin Bon en Niels Wever zijn beide 12,5 jaar lid van de vereniging. Niet alleen lid, maar ook actief als vrijwilliger.  Zo heeft Kevin een project gedaan om bij scholieren van de basisscholen nieuwe leden te werven, samen met Chris Elandt. Niels is bestuurslid geworden en houdt zich ook bezig met de site en social media van de vereniging. En dan was er een speld voor maar liefst 40 jaar lidmaatschap. Sandra Wezenberg-de Breij werd vorig jaar augustus al even in het zonnetje gezet, maar ontving dan vandaag in aanwezigheid van haar familie toch ook echt de bijbehorende speld. Ook Sandra is als vrijwilliger heel actief binnen de vereniging. Daarna werd er nog even gezellig geborreld voordat het muzikale jaar weer van start gaat.

Zeer succesvol lustrum

5 jaar geleden had Marie-Louise Hoyer niet kunnen bedenken hoe haar Nieuwjaarsduik, toen helemaal alleen, er in 2020 uit zou zien. Maar liefst 42 deelnemers deden er mee aan de duik en de kade van het meer stond dit jaar helemaal vol met toeschouwers. Marie-Louise straalde helemaal bij de aanblik van al deze mensen. Ondanks het frisse weer en de mist deed iedereen vrolijk mee aan de warming-up onder leiding van Marie-Louise. Daarna was het tijd om het meer in te gaan. En dat viel niet mee. Eénmaal weer op het droge kon men genieten van warme chocomel en erwtensoep. De opbrengst is dit jaar met € 600,- meer dan vorig jaar gekomen op € 1750,-. Een fantastisch resultaat wat mede behaald is door de populaire loterij met 40 prijzen, gesponsord door lokale ondernemers. De opbrengst komt ook dit jaar ten goede aan de bouw en zonnepanelen van Het Sporthuis Abcoude. En ondanks dat het jaar pas net begonnen is, heeft Marie-Louise nu al weer zin in de Nieuwjaarsduik 2021.

 

Klik hier voor de fotoserie:

Sportieve start 2020

Voor enkele leden van de Hardloopgroep Abcoude begon het jaar al vroeg en sportief. Om 10.00 uur werd er verzameld om gewapend met een vuilniszak en prikker, vuil te gaan verzamelen uit de bermen langs de looproute. De route vertrok bij de Derde brug via het meer naar het industrieterrein. En verder via de Kerstraat naar “De Eendracht” voor een welverdiend kopje koffie. In totaal is het 50 kilo aan rommel verwijderd. Een mooi resultaat.