Winnaars sportverkiezingen bekendgemaakt

Tijdens een drukbezocht Sportgala in het Piet Mondriaangebouw in Abcoude zijn vrijdagavond 20 januari de winnaars van de sportverkiezingen bekendgemaakt. Jamie Koster is verkozen tot Sportman van het jaar 2022 en Esmee Neeleman tot Sportvrouw. Xanne van Lijf kreeg de prijs van Sporttalent van het jaar en Gido Roelofs de prijs van Sportvrijwilliger. Het team van Atlantis 1 is verkozen tot Sportploeg van het jaar.

De bekendmaking van de winnaars in de verschillende categorieën gebeurde tijdens een afwisselend programma met optredens van dansstudio Sundance uit Abcoude en een optreden van Positief Coachen. Deze theatergroep bracht een kort gedeelte uit een voorstelling die ingaat op het belang van plezier tijdens het sporten. De presentatie van het Sportgala was in handen van Patrick Lodiers. De inwoner van Abcoude, bekend geworden van het improvisatietheater van De Lama’s, was in het verleden een verdienstelijk dammer.

Wethouder Maarten van der Greft (Sport) ging tijdens een kort interview met Patrick Lodiers in op het belang van sport en het feit dat De Ronde Venen een sportieve gemeente is. ,,Er zijn meer dan 100 sportclubs en -verenigingen actief in onze gemeente. 85 procent van de inwoners doet regelmatig aan sport, dat is 20 procent boven het landelijk gemiddelde. Dat is niet alleen een hoge score en goed voor de gezondheid voor alle sporters. Het geeft ook hoe belangrijk sport is voor onze inwoners. Dat is ook de reden dat we het Sportgala nieuw leven hebben ingeblazen en sporters en sportvrijwilligers vanavond in het zonnetje zetten.’’

Winnaars Sportman en Sportvrouw

De bekendmaking van de winnaars stond centraal tijdens de avond. De titel Sportman van het jaar werd toegekend aan skiër Jamie Koster. Na een ernstige blessure kwam hij in 2022 ijzersterk terug door alles te winnen wat er te winnen viel en Nederlands Kampioen Free Style skiën te worden. Hij ontving zijn prijs uit handen van Jos Kooijman. Zij is al vele jaren Buurtsportcoach Senioren De Ronde Venen en een bekend gezicht in de gemeente.
De titel Sportvrouw werd in de wacht gesleept door Esmee Neeleman uit Vinkeveen. De 19-jarige powerlifter liftte een spectaculair wereldrecord en haalde meerdere medailles op Nederlandse-, Europese en wereldkampioenschappen. Zij kreeg de prijs virtueel overhandigd van Lorena Wiebes. De wielrenster, die afgelopen jaar heel veel prijzen op de fiets won, kon helaas vanwege een trainingskamp niet aanwezig zijn. Lorena werd zelf in 2015 en 2017 verkozen tot Sportvrouw van het jaar in De Ronde Venen.

Sporttalent, Sportvrijwilliger en Sportploeg

Judoka Xanne van Lijf kreeg de prijs van Sporttalent van het jaar. Xanne werd al op 14-jarige leeftijd Nederlands kampioen in de klasse tot 18 jaar. Zij is al in het bezit van een zwarte band, een uitzonderlijke prestatie. Volgens het juryrapport is zij zondermeer op de goede weg en is de verwachting gerechtvaardigd dat zij bij de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles op de judomat te zien is. Xanne kreeg haar prijs uit handen van Ewald van Kouwen van Positief Coachen.
Gido Roelofs kreeg de prijs van Sportvrijwilliger van het jaar. Volgens de jury zet Gido zich al meer dan 30 jaar met hart en ziel in voor de De Meerkoeten. Hij vervult een belangrijke rol en loodste zijn club door zware tijden toen het zwembad in Abcoude sloot en de zwem- en poloclub De Meerkoeten tijdelijk naar Amsterdam verhuisden. Hij kreeg zijn prijs uit handen van wethouder Maarten van der Greft.

De prijs van Sportploeg van het jaar ging naar Atlantis 1. De korfballers kregen de prijs uit handen van burgemeester Maarten Divendal. De ploeg verdient volgens de jury de prijs omdat zij volgens het juryrapport de rol vervult van vlaggenschip bij de korfbalvereniging uit Mijdrecht. ‘Hun promotie naar de 1e klasse in combinatie met hun vele vrijwilligersactiviteiten vormen een unieke prestatie’, aldus de jury.

Klik hier voor de fotoserie: Sportgala DRV 

Nieuwjaarsreceptie De Ronde Venen

Maandagavond 9 januari vond de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente De Ronde Venen plaatst.
Na twee coronajaren konden inwoners, ondernemers en organisaties uit de gemeente elkaar en het college een goed en voorspoedig 2023 konden wensen. Ook konden tijdens de “kramenmarkt”, (culturele) verenigingen en organisaties zich presenteren. Wilt u ook wat betekenen voor een goed doel of een vereniging helpen? Er worden overal vrijwilligers gezocht, zo ook bij de Wereldwinkel uit Abcoude. De Wereldwinkel gaat binnenkort verhuizen en kan wel wat hulp gebruiken. Voor meer informatie: info@wereldwinkel-abcoude.nl

De toespraak van Burgemeester Divendal kunt u lezen in  de Groene Venen,
Klik hier voor de editie van week 2:

Klik hier voor de fotoserie:

Vervolg “BrainWave” in zwembad

Als je door ziekte, een val of op een andere manier hersenschade hebt opgelopen, is sporten en bewegen niet meer zo vanzelfsprekend. Terwijl juist dat een positieve invloed kan hebben op de hersenen. Bovendien is bewegen en sporten ook gewoon fijn. BrainWave, een initiatief van Senior Sportief Actief, Team Sportservice, Gemeente De Ronde Venen, Praktijk Wijnant Fysiotherapie, Calypso Sport en de Stichting Het Sporthuis Abcoude.  BrainWave biedt de mogelijkheid om op een laagdrempelige en afwisselende manier te bewegen in het water onder professionele begeleiding. De focus ligt op vrij bewegen in het water, plezier, gezelligheid en gezondheid. Maandag 9 januari was de allereerste zwemeditie van BrainWave, er volgen nog 3 maandagen (16, 23 en 30 januari van 12.00 – 13.00 uur), waarbij volwassenen met een Niet Aangeboren hersenletsel kosteloos kunnen deelnemen. Direct aanmelden kan via

Mail naar Astrid Wintershoven via info@hetsporthuisabcoude.nl.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Astrid de Graaf-Schmeddes via 06 49 25 29 66Het Sporthuis Abcoude Geinplein 3 1391 TA Abcoude

Op de foto: Astrid Wintershoven, buurtsportcoach Puck de Heus, Astrid de Graaf-Schmeddes en Jasja Haykens

Jaar in met veel jubilarissen

Zondag 8 januari werden er tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de Abcouder Harmonie veel mensen in het zonnetje gezet. De dames A. Wezenberg, G. Laskowski, en M.C Fhijnbeen ontvingen naast de mooie woorden van voorzitter Paul Huygen een mooie speld voor 12,5 jaar muziek maken. Zo ook de heren J. Popping en S. Wever. Een mooie speld voor 25 jaar werden uitgedeeld aan de heer A. Tinholt, de heer T.P.M. van Lindert en mevrouw M.J.G. Koekenbier. Maar mevrouw E.S.M. Schlimme-Born werd geëerd met een speld voor maar liefst 40 jaar. Veel van de leden van de Abcouder Harmonie zetten zich naast het muziek maken ook in voor allerlei bijkomende zaken, vertelde de voorzitter.  Want samen maak je behalve de muziek, ook de vereniging.

Foto: aanwezige jubilarissen en bestuur harmonie

Klik hier voor de fotoserie: 

Met “stille trom” niet gelukt

Vrijdagmiddag 6 januari was er de afscheidsreceptie van huisarts Gerard van Dorp. Vanaf het moment dat de deuren van de Dorpskerk in Abcoude open gingen stond er al een lange rij mensen om de dokter nog even de hand te drukken. Gedurende de middag liepen de wachttijden op tot ruim een uur. Na 30 jaar huisarts te zijn geweest, gaat Gerard met pensioen. Voor iedereen was er nog een handdruk en kort gesprekje met de vertrekkende arts. Tussendoor waren er speeches en werd er even stilgestaan bij de afgelopen jaren waarin er veel veranderd was, droevige momenten maar ook leuke uitdagingen en werd er gelukkig ook veel gelachen.

Eigenlijk vertelde Gerard, wilde hij met stille trom vertrekken maar dat is dus niet gelukt. De tamboers van de Abcouder Harmonie verzorgde een kort spetterend optreden namens de Lions Abcoude/Baambrugge voor Gerard. Waarna de Lions een speciaal geschreven lied voor Gerard zongen. De dikke rij wachtende hadden het er graag voor over om deze optredens mee te maken en werden intussen voorzien van een drankje. Gerard kreeg een bedrag aangeboden namens zijn collega’s en patiënten om zijn lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Graag nog eens terug naar Botswana waar hij na zijn studie een aantal jaren werkzaam is geweest. Veel lovende opmerkingen waren er over Gerard, hij is een kundig arts met oog en oor en heel veel aandacht voor zijn patiënten. De praktijk wordt voortgezet door Diana Seegers.

Klik hier voor de fotoserie: