Straatbingo en struinen langs tuinen: Koningsdag 2021

Al vroeg in de morgen begonnen de leden van Oranjevereniging Baambrugge met de voorbereidingen voor de tweede editie van Koningsdag in coronatijd.  Alle inwoners van het dorp van 65+ werden getrakteerd op een lekkere tompouce. De sfeer kwam er goed in toen een draaiorgel een ronde door het dorp maakte en vrolijke liedjes te gehore bracht. Later in de ochtend werd de eerste ronde van het straatbingo gespeeld bij het dorpshuis. Het spel werd nog een paar keer op verschillende plekken in het dorp gespeeld, en iedereen kon lekker vanuit de tuin meespelen. Er werd fanatiek gehoopt op het juiste nummer, met hier en daar een valse bingo. Ook gingen de wandel en fietstocht van start, beiden zijn ook nog na Koningsdag te doen.  Ondertussen probeerden de kinderen in het dorp op kleedjes in de tuinen wat van hun spulletjes te verkopen.  Ook in Abcoude werd er geprobeerd hier en daar een centje te verdienen met het verkopen van vooral speelgoed en kinderkleding. In één van de speeltuinen van de wijk “Achter de kerken”, was er door de ouders een oud Hollands spelletjesparcours gemaakt voor de allerkleinsten. Van koekhappen tot zaklopen, het kon allemaal. Zo werd er in beide dorpen toch sfeer gegeven aan Koningsdag 2021

Kijk hier voor de hele fotoserie:

Koninklijke onderscheiding voor 13 inwoners

13 inwoners van De Ronde Venen zijn maandag 26 april verrast met een koninklijke onderscheiding. 11 van hen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. 1 persoon is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en 1 persoon tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau met de Zwaarden. 12 van hen ontvingen hun onderscheiding thuis uit handen van burgemeester Divendal. 1 inwoner van Abcoude kreeg zijn lintje uit handen van minister Bijleveld van Defensie.
Een mooi versierde wagen van de gemeente diende als podium, waardoor de gedecoreerden goed zichtbaar waren op het moment van opspelden door de burgemeester. De drie gedecoreerden die in Abcoude door de burgemeester werden verrast zijn:

Corry Langeveld-Droogh (Abcoude, 1933) is een actieve vrouw. Zij combineerde haar werk op de boerderij en een groot gezin in de jaren ’70 met een functie in het bestuur van de Katholieke Plattelandsvrouwen Organisatie. Daarnaast was ze actief voor de stichting De Zonnebloem, was ze bestuurslid bij de geloofsgemeenschap H.H. Cosmas en Damianus en actief voor de Stichting Feestelijkheden Abcoude.
Sinds 1998 bezoekt ze elke 2 weken mensen die dat door hun lichamelijk beperking nodig hebben. Ook is ze altijd bereid te helpen wanneer De Zonnebloem handjes nodig heeft bij een activiteit of dagje uit. Daarnaast is zij 1 van de vaste en beste verkopers van loten voor de jaarlijkse loterij en draagt ze het bestuur ideeën aan voor nieuwe activiteiten of dagjes uit.
Dit vrijwilligerswerk doet zij naast de al jarenlange intensieve (mantel) zorg voor haar inmiddels 94-jarige echtgenoot. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Henk van Kessel (Abcoude, 1943) is een man met het gemeenschapshart op de juiste plaats. Zijn inspanningen en inzet zijn van waardevolle maatschappelijke betekenis. Vanaf 2004 is hij bestuurslid van de Kerkenraad. Als bestuurslid en als vicevoorzitter is hij medeverantwoordelijk voor de kerkelijke gemeente en specifiek belast met het pastoraat in Abcoude. Hiervoor legt hij talloze bezoeken af aan de leden van de kerk en waar nodig ook aan mensen van buiten de kerk. Henk van Kessel organiseerde van 2005 tot 2019 ook de inzet van organisten, zowel voor de kerkdiensten als voor de buitenkerkelijke evenementen in de Dorpskerk van Abcoude. Henk was Henk vanaf 1969 tot 2004 bestuurlijk actief in de Protestantse gemeente van Abcoude en tussen 1973 en 2012 bij andere koren. Ook is hij rond 1990 enkele jaren voorzitter geweest van de Weesper Ondernemers Vereniging. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Een zeer aimabel persoon die voor iedereen een luisterend oor heeft en waarop nooit tevergeefs een beroep wordt gedaan. Een stille kracht die nooit ongevraagd op de voorgrond treedt. Zo wordt Fred Wessel (Abcoude, 1946) omschreven, een zeer betrokken en actieve vrijwilliger bij FC Abcoude. Hij is onmisbaar voor de vereniging en een groot voorbeeld voor anderen. Fred zet zich al bijna 40 jaar onafgebroken in voor de vereniging. Hij meldde zich in 1980 aan als vrijwilliger, het moment waarop zijn oudste zoon lid werd van FC Abcoude. Hij hield zich bezig met het clubblad en was standencoördinator. De inzet van Fred bleef niet onopgemerkt, omstreeks 1985 werd hij gevraagd om het bestuur van FC Abcoude als penningmeester te versterken en een paar jaar later combineerde hij deze functie met het beheren van de financiën van de Stichting Hollandse Kade. Het beheer en het onderhoud van het sportpark was bij deze stichting ondergebracht. Fred heeft een grote rol gespeeld als adviseur van de Stichting Hollandse Kade en de afwikkeling en opheffing in 2010 uitstekend afgehandeld.
Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Kijk hier voor de hele fotoserie:

Ook de heer Elias Woudenberg (Abcoude, 1965) heeft een Koninklijke Onderscheiding ontvangen, maar dan uit handen van minister Bijleveld van Defensie.  Elias Woudenberg wijdt al jaren zijn beste krachten aan de Militaire Ruitersportvereniging Te Paard!, de Stichting Militair Ruiterbewijs, de Stichting KMSV- Fonds, de Stichting Cavalerie Ere – Escorte en de Stichting Sportonderscheidingen die de Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF voert. Het zijn alle aan de Krijgsmacht en de Koninklijke Landmacht gelieerde organisaties.